По проучване на Ahead Work, направено в началото на септември, измежду 20 от най-известните платформи, използвани за онлайн търговия, Magento заема първа позиция със своите 26.2% от целия пазар. Трябва да се отбележи, че проучването се базира на броя на магазините, които влизат в Топ 1 милион онлайн магазини на Алекса.

Най-големият конкурент на Magento, Zen Cart, все още е на второ място, въпреки загубите на позиции (2814 онлайн магазина през Август срещу 3500 – зимата преди това.) Zen Cart са с дял от 13 % (2 пъти по-малко от позициите на Magento), все още достатъчен за заемането на 2-рото място. С общо 2627 сайта, Virtuemart заема почетната 3-та позиция, заемайки 12,1% пазарен дял.
PrestaShop е със 2357 онлайн магазина и следва трите най-използвани платформи за електронна търговия със своите 10,8 %. osCommerce заема 5-то място със 7,7% пазарен дял.
Volusion загуби около 100 онлайн магазина и зае на 6-та позиция с 4,2% Останалите платформи за електронна търговия имат малък пазарен дял и можем да ги считаме за незначителни играчи.

Както става ясно на чело на класацията са платформите с отворен код. Повече от половината от всички онлайн магазини в топ 1 милион са създадени по лицензи с отворен код.
В наши дни, много платформи са достъпни в магазините за онлайн продажба, но по-голямата част от бизнеса предпочита да изработва онлайн магазините си на платформата Magento. Нейният модел на разработка е с отворен код и активната потребителска общност позволяват на платформата да се развива, и да се превърне в най-гъвкавия и адекватен софтуер за онлайн търговия в света. Не е чудно, че постоянно виждаме растеж на Magento в последно време.

А според нас предпочитанието към платформата Magento ще нараства и за в бъдеще. Все повече наши потенциални клиенти ни търсят с идеята да изработим техния онлайн магазин именно на Magento Commerce, тоест те много добре знаят какво искат и търсят конкретно решение. Продължаваме да следим с интерес отблизо развитието на платформата и активно да участваме в разработка на модули специално за Magento от нашите програмисти.